Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

VAROITUS: Älä ikinä osta väärennettyä kolikkoa edes aukon täyttäjäksi, tämä on joka kerta signaali väärennöksien tekijöille että väärennetyille rahoille olisi kysyntää jolloin niitä ruvetaan tehtailemaan vieläkin enemmän!

Aivan äskettäin on Tero Kontiokari Oulun numismaattisesta kerhosta löytänyt varsin hyvälaatuisen kiinalaisen tekeleen 50 pennin rahasta 1890. Tekele painaa 2,9 grammaa, eli verrattuna aidon rahan normipainoon 2,54 gramma on se vajaat 20% ylipainoinen.Tekeleen röntgenfluorometrianalyysi osoitti sen koostumuksen olevan seuraava: kuparia 71%, sinkkiä 18%, tinaa 4%, nikkeliä 0,4% ja pinnoitteena käytettyä hopeaa 6,8%.

50 penniä 1890 väärennös

Aito ja kopioitu 50 penniä 1890, aito ylinnä, tekele alempana. Oikeastaan ainoa selkeä tunnistustekijä on aitoa ”järeämpi” kulutusreuna – ja myös liian suuri paino.

Tämä tekele oli jo menossa aitona huutokauppaan, mutta sen epäilyttävät reunat johtivat tarkempaan tarkasteluun ja tekeleeksi toteamiseen. Koska tekele on hopeoitu, ei pelkkä oikean kaltainen väri siis todista mitään rahan aitoudesta. Vähintään punnitseminen alkaa siis olla tarpeen jo näiden sinänsä pieniarvoistenkin rahojen kanssa.