Arvioitu lukuaika: 9 minuuttia

Lyöntivirheet

Rahan valmistamisessa tapahtuneet virheet tai poikkeamat ovat ihan oma kategoriansa, joita useat numismaatikot keräilevät. Virhelyöntejä on tapahtunut suuriruhtinaskunnan ajalla kuten myös tasavallan aikana. Kolikoiden valmistamisessa käytetään erilaisia työkaluja ja työvaiheita jolloin virheitä voi sattua useassa eri valmistus vaiheessa. Artikkelin kuvassa on virhe omasta kokoelmastani ”aihion lohkeaminen”.

Yleisesti lyöntivirheitä voi tapahtua seuraavilla tavoilla:

  • Lyöntilaite vikaantuu
  • Lyöntivirhe
  • Virheellinen leima
  • Puuttuva valmistusvaihe (kuten syrjäkirjoitus, rahan leimaus, keskireiän tekeminen)
  • Aihio virhe (väärä aihio tai virheellinen aihio)

Rahoissa esiintyviä virheellisyyksiä joita ei tule esittää variantteina: Kiertynyt meisti, lusikkalyönti, rikkoutunut meisti, täyttynyt meisti, reiätön reikäraha sekä kaksoispuristus. Parikan luettelossa on esitetty joitakin kaksoispuristuksia ja meistin tukkeutumia variantteina vaikka niitä ei tulisi merkitä varianteiksi. Suosittelen myös tutustumaan SNY tietopankki – Lyöntivirheet sivuun siellä on hieman tarkemmin kuvailtu näitä lyöntivirheitä. On myös olemassa erilaisia kolikko aihioita joita on päässyt kiertoon rahapajasta vahingossa, nämä aihiot ovat myös erittäin haluttuja numismaatikoiden keskuudessa.

* Merkittyjä lyöntivirheitä esiintyy yleisemmin ja niitä on voinut syntyjä muutamista jopa kymmeniin tuhansiin samassa lyöntierässä, näitä rahoja on valmistettu aina niin pitkään kunnes laadunvalvonta on huomannut virheen ja tehnyt tarvittavat korjaukset.

Sivuunlyöty

lyöntivirhe - Sivuunlyöty tai sivuunlyönti

Sivuunlyöty, Lusikkaraha tai Lipparaha monta nimeä joista jokainen tarkoittaa samaa, tämä virhe tapahtuu kun rahan aihio ei ole ollut suoraan rahaleimojen välissä tunnettuja sivuunlyöntejä esiintyy yleisesti seuraavissa rahoissa: 1 penni 1915 ja 1921, 25 penniä 1916, 1 markka 1943-1951 rauta, 5 markkaa 1946-1951, 10 markkaa 1952 sekä 20 markkaa 1954 kolikoissa.

Negatiivi

Negatiiviksi lyöty raha

Negaatio kuvio tapahtuu kun edellinen kolikko jää kiinni rahaleimaan ja toimii näin seuraavassa kolikossa rahan leimana. Tunnettuja negatiivi lyöntejä on: 1 penni 1963, 5 penniä Nikolai II, 25 penniä rahamestarin L kirjain, 1 markka 1923 ja 1 markka 1969

Vajaa aihio

vajaa aihio - lyöntivirhe

Vajaa aihio on lyöntivirhe joka tapahtuu kun aihio irrotetaan levystä ja se kohdistuu osittain valmiiseen reikään. Reunasta jää pois toisen aihion kaarenmuotoinen pala, voi olla myös reunakappale jolloin aihio on leikattu liian läheltä reunaa. Tämä virhe on myös mahdollista väärentää, tällöin työstämisen jäljet ovat nähtävissä. 

Väärä aihio

väärä aihio - Lyöntivirhe

Väärälle aihiolle lyödyt rahat ovat vahinkoja jotka tapahtuvat kun pienempiä aihioita on joutunut lyötävien aihioiden joukkoon. Tunnettuja vääriä aihioita on 5 penniä 1964 joka lyöty 10 pennin leimalla ja 1964 1 markan aihioita leimattu 50 pennin leimalla.

Kiertynyt Meisti*

Lyöntivirhe - Kiertynyt meisti

Kuvassa arvopuolen numerot 1 on suorassa, kyseessä on kiertynyt meisti joka on yleisimpiä lyöntivirheitä. Tämä virhe tapahtuu kun toisen puolen meisti on ollut joko huonosti kiinni tai alunperin asennettu väärin. Yleisimpiä kiertymiä on havaittu: 5 penniä 1919, 10 penniä 1866 ja 1898, 50 penniä 1945, 1 markka 1929-30, 1940 Ni, 1943 kupari, 1970 ja 1971, 5 Markkaa 1948, 20 markkaa 1939

Aihio virheet

aihio vika - lyöntivirhe

Aihio virheet syntyvät jo ennen kuin niitä irrotetaan levyistä, aihio virheitä on useita erilaisia ja jotkut kutsuvat niitä aihion lohkeamiseksi. Artikkelin kuvassa on yksi tämän tapainen virhe.

Kaksoispuristus *

kaksoispuristus - lyöntivirhe

Kaksoispuristus on toiseksi yleisin lyöntivirhe markka-ajan rahoissa, tämä virhe syntyyn kun punssia puristetaan meistiin, tällöin jokaisessa meistillä lyödyissä rahoissa on hieman siirtynyttä tekstiä/kuviota. Tunnettuja kaksoispuristuksia löydät sivustoltamme variantit sivuilta (kaksoispuristus on lyöntivirhe, ei variantti, vaikka näitä on listattu variantit sivulle) lisäksi: 20 penniä 1967, 25 penniä 1921, 50 penniä 1946, 1 markka 1947, 5 markkaa 1948, 10 markkaa 1967 ja 1971

Meistin kuluminen *

Meistin kuluminen lyöntivirhe

Ylimääräinen rengas mikä löytyy ainakin 20 ja 50 pennin rahoista, tämä johtuu meistin kulumisesta. Kyseessä ei ole variantti vaikka sivustollamme on näin merkitty. Tunnettuja ylimääräisiä renkaita on 20 penniä 1989-1990 ja 50 penniä 1989 rahoissa.

Tukkeutunut meisti *

tukkeutunut meisti lyöntivirhe

Tukkeutunut meisti tai meistin täyttymä tapahtuu kun väliin joutuu roska tai irronnut palanen joka täyttää meistissä sopivan välin aiheuttaen ”ummessa” ilmiön tai yllä olevassa tapauksessa kokonaisen numeron katoamisen.

Erikoinen lyöntivirhe

erikoinen lyöntivirhe

Mielenkiintoinen virhe 1 markan kolikossa vuodelta 1955, SUOMEN sanassa U-kirjain on melkein poikki tämä virhe on kuvattuna E. Borgin kirjassa: Suomessa Käytetyt Rahat 1976.

Meistin halkeaminen

Meistin halkeaminen lyöntivirhe

Meistin halkeaminen, Haljennut meisti tai rikkoutunut meisti kaikilla tarkoitetaan samaa virhettä. Leimat ovat kulutustavaraa ja välillä ne saattavat vaurioitua siten että rahoihin jää erilaisia kuvioita kuten viivoja tai muita jälkiä. Tunnettuja meistin halkeamisia on: 1 penni 1884, 5 penniä 1918 Fe, 10 penniä 1943, 1991 sekä 1992 Fe reikäraha, 1 markka 1947, 20 markkaa 1939

Heikko lyönti

Heikko lyönti - lyöntivirhe

Heikko lyönti tapahtuu kun aihion materiaali on vahvempi kuin leimasimen materiaali, heikkoja lyöntejä esiintyy paljon rauta rahoissa. Rauta kolikoissa selkeä lyönti on vaikeampi löytää kuin näitä heikkoja lyöntejä ja ovat siksi hieman harvinaisempia.

Ohut aihio

ohut aihio

Ohut lyönti tai ohut aihio tarkoittaa rahan lyömistä ohuelle aihiolle. Tässä 5 pennisessä kolikko on noin puolet ohuempi kuin tavallisesti. Näitä on myös tehtailtu rikkihapolla ohentamalla.

* Merkittyjä lyöntivirheitä esiintyy yleisemmin ja niitä on voinut syntyjä muutamista jopa kymmeniin tuhansiin samassa lyöntierässä, näitä rahoja on valmistettu aina niin pitkään kunnes laadunvalvonta on huomannut virheen ja tehnyt tarvittavat korjaukset.