Arvioitu lukuaika: 13 minuuttia

Miten luokitella rahojen kunnot?

Seteleissä ja kolikoissa käytetään kuntoluokitusta joko perinteisesti 2-10 väliltä, on olemassa myös erilaisia muita tapoja esittää kuntoluokka rahalle kuten 2-00 tai G-PRF kansainvälisesti. Kerromme sinulle miten onnistut kolikoiden ja seteleiden kuntoluokituksessa helposti. Tämä artikkeli on koostettu käyttäen Juhan kotisivua ja SNY keräilijän opas 2020 kirjaa. Kolikoita voidaan luokitella myös arvopuolen ja tunnuspuolen mukaan erikseen eli kolikon kuntoluokitus voi olla 3/4 joka tarkoittaa että arvopuoli on kunnoltaan 3 ja tunnuspuoli 4 mikäli kolikon kuntoluokkaa ei osaa tarkasti sanoa voidaan ilmoittaa kolikon kuntoluokaksi 3-4.

Ulkomaalaisissa kirjoissa tai nettisivuissa näkee lähes poikkeuksetta kuntoluokan EF rinnastamisen suomalaiseen 01 luokkaan ja VF luokkaan 1+ käytännössä tämä ei pidä ollenkaan paikkaansa. Kansainvälisesti käytettyjä kuntoluokituksia kolikoille: G = Good | VG = Very good | F = Fine | VF = Very Fine | EF = Extremely Fine | UNC = Uncirculated | MS = Mint State | PRF = Proof

Seuraavassa listassa esitetään rahojen kuntoluokitus seuraavalla tavalla YLEINEN | SNY | KANSAINVÄLINEN

[the_ad_group id=”208″]

Kolikoiden kuntoluokitus

Kolikoiden kuntoluokitusta tehdessä tulee huomioida se että mitä paremmassa kunnossa raha sitä tärkeämpää on merkitä rahassa esiintyvät pienetkin naarmut, iskujäljet tai reunavika koska ne laskevat kohteen arvoa. Neuvona kuntoluokituksiin perehtymättömille on se ettei kolikon kuntoluokitusta kannata laittaa paremmaksi kuin 6 ellei siinä ole yhtään leimakiiltoa jäljellä.

HUOMIO: Alla olevissa kuvissa kannattaa kupari kolikoissa kiinnittää erityisesti huomiota kruunun yksityiskohtiin ja hopea kolikoissa keskellä olevaan leijonaan!

Kuntoluokka 0 | 2 | G

Tämä kuntoluokitus on kaikista heikoin jolloin kolikko on huomattavasti kulunut mutta sen teksti on kuitenkin vielä luettavissa.

Kuntoluokka 2 | 1? | F-VG

kuparikolikko kuntoluokka 2 hopea kolikko kuntoluokka 2

Kuntoluokassa 2 kolikko on usein kulunut ja siinä olevat yksityiskohdat ovat epäselviä. Yllä olevassa kuvassa on kuntoluokassa 2 ensin kupariraha ja sitten hopea raha.

Kuntoluokka 4 | 1 | VF-F

kuparikolikko kuntoluokka 4hopea kolikko kuntoluokka 4

Kuntoluokassa 4 kolikko on tasaisesti kulunut korkeimmista kohdista mutta lähes kaikki yksityiskohdat ovat selviä.

Kuntoluokka 6 | 1+ | EF/XF

kuparikolikko kuntoluokka 6hopea kolikko kuntoluokka 6

Kuntoluokassa 6 kolikossa on korkeimmissa kohdissa hyvin pieniä käsittelyn jälkiä, muuten yksityiskohdat ovat teräviä kolikossa ei ole havaittavissa lyöntikiiltoa.

Kuntoluokka 8 | 01 | UNC

kuparikolikko kuntoluokka 8hopea kolikko kuntoluokka 8

Kuntoluokassa 8 kolikossa ei ole kulumisen jälkiä ja sen pinta on ehjä ja leimakiiltoinen, mutta toisinaan lievästi tummunut.

Kuntoluokka 10 | 0 | MS/BU

Kuntoluokassa 10 kolikko on täysin virheetön ja täysin leimakiiltoinen.

Kuntoluokka – | 00 | PRF

Proof on erillinen lyöntitekniikka jossa aihioita käsitellään erittäin varovaisesti, yleensä juhlarahoja jotka lyödään peilikiiltoisena.

[the_ad_group id=”208″]

Seteleiden kuntoluokitus

Kuntoluokka 0 | 2 | G

Kuntoluokassa 0 seteli on repaleinen siitä saattaa puuttua paloja ja setelin paperi on likainen. Tämä on huonoin luokitus setelille.

Kuntoluokka 2 | 1? | F-VG

seteli kuntoluokka 2

Kuntoluokassa 2 setelissä on useita taitoksia, keskellä usein reikä, repeämiä ja paperi on pehmeä.

Kuntoluokka 4 | 1 | VF-F

seteli kuntoluokka 4

Kuntoluokassa 4 seteli on useammin taitettu mutta sen paperi on vielä ehjä mutta pehmeähkö.

Kuntoluokka 6 | 1+ | EF/XF

seteli kuntoluokka 6

Kuntoluokassa 6 seteli on kahdesti taitettu mutta paperi on vielä kova.

Kuntoluokka 8 | 01 | UNC

seteli kuntoluokka 8

Kuntoluokassa 8 seteli on kerran taitettu ja sen paperi on puhdas.

Kuntoluokka 10 | 0 | MS/BU

Kuntoluokassa 10 seteli on täysin virheetön ja siinä ei ole pienintäkään taitosta.

Rahojen puhdistuksesta varoitus!

Numismaattisesti ajateltuna rahoja ei tule koskaan puhdistaa koska rahan puhdistaminen laskee arvoa reilustikin. Rahoja voi pestä kevyesti vedellä ja saippualla mutta rahan patina tai väri ei saa muuttua, patinoituneet kolikot ovat keräilijöille haluttua kun taas hinkkaamalla puhdistetut tai kiillotetut rahat eivät muutu mitenkään paremmaksi kunnoltaan tai halutummaksi keräilijöiden keskuudessa. Kolikoita voi myös puhdistaa topsipuikolla ja asetonilla mutta ei kynsilakan poistoaineella, näissä on seassa erilaisia aloevera ym voiteita jotka likaavat rahan ajan kuluessa.

Rahojen keräämisen aloittaminen

Numismatiikka on siitä mukava harrastus ettei kerääminen lopu koskaan kesken kokoajan lyödään uusia rahoja ja löydetään vanhoista rahoista uusia variantteja. Aluksi kannattaa hankkia kunnollinen keräily kansio esimerkiksi Leuchtturm valmistaa laadukkaita kansioita niin kolikoille kuin myös seteleille. Tarvitset myös kolikoita varten rahakehyksiä ja sivuja kansioosi, seteleitä varten myydään seteli sivuja kansiohin. Kolikon laittaminen kehykseen kannattaa tehdä puhtain käsin (hiki, rasva, ym lika) pilaa kolikon ajan saatossa. Kolikko kehyksen tulisi olla aina hieman isompi kuin itse kolikon ja kiinnitys voi tapahtua niiteillä, liimaa en suosittele koska siitä saattaa irrota erilaisia kemikaaleja jotka aiheuttavat reaktion kolikoissa, katso kuva alta kolikon kehystämisestä (huomioi niittien taittaminen, näin kolikko kansiosi sivut kestävät pidempään)

Kolikoiden asettaminen kehykseen

Kolikoiden hankkiminen kannattaa aloittaa huuto.net palvelusta, suosittelen aloittelijoille että ostatte aina erä tavaraa eli mahdollisimman paljon kolikoita joista sitten käytte lävitse haluamanne kolikot ja mahdollisesti myös variantit näin saat aina edullisesti hankittua kolikoita paljon kerralla. Kun olette käyneet erät lävitse voitte myydä ne itse eteenpäin huutonetissä tai pitää itsellä mutta hyvin pian huomaat että sinulla on päälle 100 kiloa kolikoita (näin kävi itselle). Kun olet saanut kerättyä ne yleisimmät ja helpot kolikot alkaakin sitten niiden vaikeiden rahojen metsästäminen, näitä kolikoita myydään usein numismaattisissa huutokaupoissa tai rahaliikkeissä josta joudut ostamaan kyseisiä rahoja, välillä on tosin huutonetissäkin ollut isoja eriä autonomian aikaisia rahoja (kupari/hopea).

Kolikoiden tutkimista varten kannattaa ostaa joko luuppi tai suurennuslasi, pääset näin tarkemmin tutustumaan variantteihin kolikoissa. Markka-ajan rahojen variantit löydät täältä. Seteleiden osalta keräily voidaan aloittaa samalla tavalla kuten yllä kolikoiden kanssa, yleisiä seteleitä myydään isoissa erissä mutta sinä päätät miten haluat setelit kerätä haluatko kerätä jokaisen sarjan ja allekirjoitusparin vai riittääkö jokaisen vuoden seteli ilman litt ja litt kanssa? Toivotaan että saadaan lisää numismaatikoita varsinkin nuorien keskuudessa, se on meillä tämän sivuston päätarkoitus tuoda tietoutta markka-ajan rahoista ja saada tietoa nuorille jotta numismatiikka ei katoaisi seuraavan 20 vuoden aikana kokonaan suomessa.

[the_ad_group id=”208″]

Usein kysyttyä kolikoiden kuntoluokituksesta

Mitä tarkoittaa UNC kuntoluokituksessa?

UNC tulee englannin kielen sanasta: Uncirculated eli siis kiertämätön kolikko. Kolikkoa ei myöskään ole koskaan paljain käsin kosketeltu, tällaisen kolikon saat ainoastaan kolikko rullasta irroittamalla.

Mitä tarkoittaa BU kuntoluokituksessa?

BU tulee englannin kielen sanasta: Brilliant uncirculated coin eli siis kolikko joka on valmistettu yleensä vain rahasarjoja tai rahakortteja varten, näitä rahoja ei ole kierrossa vaan ne tehdään erikseen keräilijöille. BU laatuisissa kolikoissa ei ole minkäänlaisia vaurioita tai naarmuja rahan pinnassa.

Mitä tarkoittaa PROOF kuntoluokituksessa?

PROOF laatuiset kolikot valmistetaan usein käsityönä ja niissä käytetään erillaisia peilikiiltoisia aihioita joihin lyödään erikoistyökaluilla haluttu kuvio. Proof kolikoissa kuvio on usein mattapintainen ja itse kolikko peilipintainen. Proof kolikoita ei löydy kierrosta vaan ne valmistetaan ja myydään erikseen. Proof rahat ovat aina täysin virheettömiä kolikoita.

Miten aloittaa numismatiikka harrastuksena?

Numismatiikka on siitä hauska harrastus että keräily ei lopu koskaan kesken, voit kerätä erilaisia tyyppirahoja, vuosilukuja, rahasarjoja, juhlarahoja, proof kolikoita ja variantteja. Seteleiden osalta voit kerätä myös allekirjoituksia, pieniä tai suuria sarjanumeroita ja myös eri vuosina painettuja seteleitä.

Mistä tietää onko kolikko arvokas?

Kolikoiden arvoon vaikuttaa moni seikka kuten kolikon kunto, lyöntimäärä ja variantti. Lyöntimäärän ollessa pieni jopa heikkokuntoisilla kolikoilla voi olla yli 50 euroa arvoa kun taas lyöntimäärän ollessa suuri voi leimakiiltoisen kolikon arvo olla 1-2 euroa. Varianteissa esiintyvyys ja kolikon saatavuus vaikuttaa hintaan, joitakin variantteja tunnetaan vain muutamia yksilöitä jolloin kolikon arvo on jopa yli 1000 euroa.