Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Tämä artikkeli on koostettu tästä kirjoituksesta sekä PK numismaatikoiden foorumille lisätyistä kuvista kuin myös teksteistä, lisäksi käytetty kirjoitusta Keski-Suomen Numismaatikot Ry.

VAROITUS: Älä ikinä osta väärennettyä kolikkoa edes aukon täyttäjäksi, tämä on joka kerta signaali väärennöksien tekijöille että väärennetyille rahoille olisi kysyntää jolloin niitä ruvetaan tehtailemaan vieläkin enemmän!

200 markkaa 1926 väärennöksen vertaaminen aitoon rahaan

Aito ja väärä 200 markan kultaraha vuodelta 1926. Ylinnä aito raha, alinna tekele. Huomatkaa tekeleen heikompi laatu, erityisesti kirjainten ja numeroiden ”pulleus” ja epätarkkuus aitoihin verrattuna, mikä onkin ainoa selkeä ero aidon ja tekeleen välillä. Tekeleitä on myös saatavana kullattuina. Tekeleestä on kaupan COPY-stanssattuja ja stanssaamattomia versioita.
200 markkaa 1926 aito vs väärä

Aidon ja väärän vuoden 1926 100 markan ja 200 markan kultarahojen arvopuolten yksityiskohtien vertailua. Ylinnä yksityiskohtia aidoista rahasta, alinna tekeleistä. 100 markan rahojen välillä on isoja eroja kuusenoksien tyvissä ja sanan MARKKAA asemoinnissa; 200 markan rahojen erot liittyvät lähinnä kirjainten ja kuvioiden terävyyteen. Ilmeisesti 100 markan tekele on tehty hyödyntämällä 200 markan tekeleen meistiä, jotka on skaalattu hieman pienempään kokoon.

200 markkaa 1958 S väärennös

Aito ja väärä 200 markan raha 1958 S. Ylinnä aito raha, alinna tekele. Huomatkaa tekeleen onneton laatu, erityisesti kirjainten ja numeroiden ”pulleus” ja epätarkkuus aitoihin verrattuna. Erityisen helpoksi tekeleen tunnistamisen tekee se, että sen rahamestarin tunnuskirjain on ihan tavallinen S, kun se aidossa on vanha kaunokirjoitus S. Punaiset havainnepallot ja arvo ja tunnuspuolten väliin kuvatuista havainnekirjaimista ero selviää hyvin. Tekeleestä on kaupan COPY-stanssattuja ja stanssaamattomia versioita.