Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Tämä artikkeli on koostettu tästä kirjoituksesta sekä PK numismaatikoiden foorumille lisätyistä kuvista kuin myös teksteistä, lisäksi käytetty kirjoitusta Keski-Suomen Numismaatikot Ry.

VAROITUS: Älä ikinä osta väärennettyä kolikkoa edes aukon täyttäjäksi, tämä on joka kerta signaali väärennöksien tekijöille että väärennetyille rahoille olisi kysyntää jolloin niitä ruvetaan tehtailemaan vieläkin enemmän!

10 markkaa kultaa (aito 3,22g ja halkaisija 18,9mm, kultapitoisuus 900/1000)
Ja vielä yksi uusi eli tähän mennessä ainoa puuttuva autonomian ajan rahatyyppi 10 markkaa 1905 saanut sekin oman kopionsa. Tämäkään tekele ei tietenkään ole kultaa, mikä tekee väärennöksen tunnistamisen hieman helpommaksi. Tekeleet ovat joko liian paksuja tai alipainoisia. Aito kultaraha painaa hyvin tarkalleen 3,22 grammaa. Kuten seuraavasta Kuvasta. käy hyvin ilmi, löytyy tästä tekeleestä varsin selkeä tunnistustekijä poikkeama tekeleen kaikkien yksityiskohtien epäterävyyden lisäksi, eli vuosiluku on liian isokokoinen ja sen asema on sen yläpuolella olevaan viivapiste viivakuvioon nähden poikkeava.
10 markkaa 1905 väärennöksen vertaaminen aitoon rahaan
Aito 10 markan kultaraha vuodelta 1905 ylinnä ja kullattu 10 markan 1905 tekele alinna. Tekeleestä on kaupan COPY-stanssattuja ja stanssaamattomia versioita.
10 markkaa 1905 väärennöksen vuosiluvun vertaaminen aitoon rahaan
Aidon ja väärän 10 markan kultarahan vuodelta 1905 vuosilukujen asemoinnin vertailua. Aito ylinnä, ja sen vuosiluvun numero 5 ei ulotu oikean puolisen väliviivan pään tasalle asti. Alinna tekele, jonka vuosiluvun numero 5 ulottuu oikean puolisen väliviivan pään ohi oikealle. Eroja on korostettu punaisilla havainne viivoilla