Sain kuluvan vuoden helmikuun alussa yhteydenoton Marko Puumalalta, joka oli havainnut, että vuoden 1864 50 pennin hopearahoissa oli jotain merkillistä – josko aivan ennen tuntematon variantti olisi löytynyt? 50 pennin rahat vuodelta 1864 ovatkin olleet hieman ”tylsiä” keräiilyllisesti, koskapa mitään variantteja pieniä vuosiluvun eroavuuksia lukuun ottamatta ei ole yleisesti ollut tiedossa. Asia vaati tutkimista, ja perehdyin olemassa olevaan kuvamateriaaliin kyseisistä 50-pennisistä, ja kuinkas ollakaan, selkeä poikkeama löytyi!
Vuoden 1864 50 pennin hopearahojen vertailua. Ylempänä tavallinen tyyppi, alempana havaittu uusi variantti. Kuvien yhdistely ja muokkaus: Jorma Imppola
Tavallisen rahan arvopuolen tammenlehväseppeleen rusettinauhan vasen pää on melko lailla oikean puoleisen nauhanpään kaltainen eli se ulottuu päässä olevine pallukoineen suurin piirtein oksan pään ja reunahelmien puoliväliin. Havainnekuvassa 1 alempana olevan varianttirahan vasen rusettinauha ulottuu pallukoineen helmireunaan asti aivan kahden reunahelmen väliin. Tunnuspuolet ovat täysin identtisiä, joten kyseessä on arvopuolen variantti.
Kyseisen variantin selkeä havaitseminen edellyttää rahalta kohtuullisen hyvää, eli vähintään kuntoluokan 4 kuntoa. Selvitellessäni variantin esiintymistiheyttä tulin siihen johtopäätelmään, että variantteja esiintyy karkeasti 20 prosentissa kaikista vuoden 1864 50-pennisistä, eli se on siten tavanomaista tyyppiä harvinaisempi.
Tavanomaisen tyypin 1 ja varianttityypin 2 arvopuolten rusettinauhojen vertailua. Kuvien yhdistely ja muokkaus: Jorma Imppola.
Arvioni tämän uuden variantin arvosta:
Eli kaikki taas, luuppi kouraan, ja tutkimaan!
Lue myös: 1889 vuoden 50 penni